Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Bad Words
(Bad Words)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Bad Words på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2013
Produktionsbolag: Focus Features, Aggregate Films & Darko Entertainment
Producent: Jason Bateman, Jeff Culotta, Ted Hamm, Sean McKittrick & Mason Novick
Regi: Jason Bateman
Manusförfattare: Andrew Dodge
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB & Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Guy Trilby - Jason Bateman Jenny Widgeon - Kathryn Hahn
Chaitanya Chopra - Rohan Chand Dr. Bernice Deagan - Allison Janney
Dr. William Bowman - Philip Baker Hall Pete Fowler - Ben Falcone
Orduppläsaren - Steve Witting Sriram Chopra - Anjul Nigam
Petal Dubois - Judith Hoag Jeremy (FBI-agenten) - Greg Cromer
Braden - Matthew Zhang Joyce - Emily Sarah Carlson
Eric - Connor Kalopsis Ling - Madison Hu
Ingrid - Patricia Belcher Marzipan - Kimleigh Smith
Berättarröst på statlig TV - Amanda Anka Jayleen - Sonia Nam

I USA är det vanligt med s.k. rättstavningstävlingar (spelling bees), främst i skolor men även i mer offentliga sammanhang - en slags utslagstävlingar där barn inför publik ska muntligt bokstavera givna (och ofta krångliga) ord. På senare år har fenomenet även spridit sig till flera andra länder, men i Europa är det i stort sett bara i Storbritannien som den här sortens rättstavningstävlingar förekommer. I Sverige finns sådana tävlingar knappast alls; åtminstone inte på det här sättet. Sådana här tävlingar står i centrum i komedin Bad Words, skådespelaren Jason Batemans (känd från bl.a. Arrested Development och Juno) långfilmsdebut som regissör.

Guy Trilby är 40 år gammal och singel - intelligent men med vissa attitydproblem. Nu har han bestämt sig för att utnyttja ett kryphål i reglerna för den regionala rättstavningstävlingen i Columbus, Ohio genom att själv ställa upp i vad som är menat som en barntävling - reglerna säger trots allt bara att man inte får ha gått ut åttan, och då Guy faktiskt inte har det har han följaktligen inte brutit mot någon regel. Tävlingens arrangörer och arga föräldrar till de andra tävlarna ser det dock inte på samma sätt, men i slutändan finns det inget att göra. Guy vinner lätt regionstävlingen, och går vidare till den TV-sända nationella finalen. Vid hans sida har han sponsorn och onlinejournalisten Jenny Widgeon, som desperat försöker att lista ut varför Guy egentligen valt att ställa upp i tävlingen...

Bad Words har en minst sagt udda och skruvad premiss, även om upplägget är av mer klassiskt snitt. Men trots ett tunt tema där hela filmen kretsar kring en rättstavningstävling, så tyckte jag ändå om filmen. Det är av förståeliga skäl svårt för oss i Sverige (eller merparten av Europa för den delen) att sätta sig in i sådana rättstavningstävlingar som porträtteras här, då ingen här lär ha erfarenhet av sådana. Det kan därför upplevas lite för verklighetsfrånvänt, trots att det i USA faktiskt går till på ungefär samma sätt som filmen visar. Det kan förstås ställa till med vissa problem, då skandinaver inte lär kunna relatera till storyn eller dras in i handlingen på riktigt samma sätt som i de länder där sådant är vardagsmat. Dessbättre gör det dock inte så mycket, då det är en underhållande och charmig film med ett visst djup.

Det är ganska roligt, och man får skratta hyfsat ofta åt de repliker och situationer som förekommer. Jag uppskattar att manusförfattaren inte brytt sig det minsta om att förbli politiskt korrekt, utan att det har blivit en ganska vass och mörk humor; så politiskt inkorrekt som det överhuvudtaget kan bli. I dagens läge då alltför många filmer känns menlösa, i ett desperat försök att inte vilja stöta sig med någon, så är det glädjande att det fortfarande finns författare som inte bryr sig om sådant. Vid ett par tillfällen tycker jag att manusförfattaren går en smula för långt, och går över gränsen till att bli osmaklig, men dessbättre är det väldigt långt mellan gångerna. Det förblir charmigt och humoristiskt, men utan att humorn tar överhanden. Samtidigt är det dock ingen jätterolig film, och det är långt mellan de riktigt klockrena poängerna. Man får förvisso skratta ofta, men det är långt mellan de riktigt stora skratten och ofta går det inte längre än till fniss. Men det är inte nödvändigtvis något fel med det, för det finns trots allt också en lite djupare poäng.

Problemet är snarare att Bad Words blivit en lite ojämn film, och inledningsvis är Guy allt annat än sympatisk. Då filmen dessutom börjar mitt i handlingen utan någon historik är det svårt att förstå varför Guy går så här långt och vad poängen egentligen är. De flesta "vanliga" människor skulle trots allt aldrig ämna till att ställa upp i en barntävling, oavsett vad de finstilta reglerna egentligen säger; och att han dessutom periodvis beter sig riktigt otrevligt gör knappast saken bättre. Tids nog får vi förklaringar till allt, men fram tills dess är det svårt att sympatisera med Guy eller ens förstå logiken bakom beteendet.

Det gör att filmens första halva inte blir riktigt så engagerande som jag hade önskat, och det dröjer tills den andra halvan innan det tar fart på allvar och vi faktiskt förstår allt. Då blir allting genast bättre, men det är lite för sent. Man kan heller inte helt släppa tanken att storyn är i tunnaste laget, och att låta en hel film kretsa kring en rättstavningstävling och dess deltagare kan upplevas lite för lite. Därför kan filmen, särskilt under dess första halva, också upplevas lite långsam då det händer relativt lite och det inte finns mycket till konflikter.

Bad Words är en trevlig och underhållande film, med en uppfriskande politiskt inkorrekt humor och en överlag ganska vågad stil. Det är charmigt och ganska roligt, och då kan man köpa att historien är tunn och enkel. I sina bästa stunder är det en riktigt bra film, men i sina sämsta stunder är den "bara" okej; och ibland har filmteamet gått en smula för långt. Den enkla premissen gör också att filmen inte blivit lika minnesvärd som den hade kunnat bli, och det är tveksamt om man överhuvudtaget minns filmen om några månader, men som underhållning för stunden duger det gott. Mitt betyg landar därför på en stabil sjua, och trots vissa mindre lyckade aspekter är det en film väl värd att se.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bredbild i formatet 2,40:1 och ljud i DTS-HD 5.1 på engelska samt vanlig DTS på fem andra språk. Det finns också engelsk syntolkning för synskadade, vilket förstås är värdefullt i engelskspråkiga länder men det är väl något tveksamt hur många synskadade i Sverige som kan engelska obehindrat och därmed har någon större glädje av det ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på 14 olika språk, däribland de fem nordiska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst, men vid ljusare bakgrunder är det ibland inte helt lätt att läsa texten i och med de tunna kantlinjerna. Det är förvisso bättre ställt än med många andra Blu-Ray-filmer, då den här texten har en liten (men märkbar) skugga under sig, men fortfarande blir det lite svårläst vid ljusare bakgrunder.

När man matar in Blu-Ray-skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny och varningstexter. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är snygg och rörlig men som märkligt nog är neutral utan något språk alls. Det är en fin idé, men det fungerar inte riktigt lika bra i praktiken som i teorin. Att Play-symbolen (en högerriktad pil) innebär att spela filmen kan väl de flesta lista ut, men att en uppslagen bok innebär scenval och en asterisk (*) innebär bonusmaterial är knappast lika självklart. En annan egendomlig egenhet är att om man lämnar filmen i paus/stillbild eller menyn framme mer än ett par minuter dyker en skärmsläckare upp med en roterande Universal-logga. Det är visserligen bra för att minimera risken för inbränning på vissa TV-apparater, men det är lite lurigt för om den dyker upp kan man inte längre trycka på Play-knappen för att fortsätta uppspelning utan måste istället trycka på OK-knappen. Det tog mig en stund att lista ut...

Som extramaterial hittar vi först ett flertal bortklippta scener på totalt sex minuter, varav flera i själva verket är något förlängda versioner av befintliga scener. Ett par av scenerna är småroliga eller intressanta, men de flesta tillför inte mycket och det är förståeligt varför de klippts bort. Därefter hittar vi en bakom kulisserna-dokumentär på 10 minuter, som huvudsakligen består av intervjuer med skådespelare, regissör och manusförfattare. Det är ganska intressant och vi får veta en del matnyttigt, men mellan varven blir det lite för mycket skryt över de inblandade eller beskrivningar av rollfigurer och handling som inte ger så mycket. Slutligen återfinns ett kommentatorspår till filmen med regissören och tillika huvudrollsinnehavaren Jason Bateman. Det är bitvis hyfsat intressant, och en del intressanta fakta framkommer samtidigt som det verkar som att Jason haft kul. Men det blir lite för mycket tekniska diskussioner som inte lär intressera särskilt många, samtidigt som manuset nämns relativt lite om. Förmodligen hade det blivit mer intressant om även manusförfattaren kunnat medverka på kommentatorspåret, för att få fler än ett perspektiv. Trots allt blir det nästan alltid en smula egocentriskt när bara en enda person medverkar i kommentatorspår. Extramaterialet har tyvärr ingen skandinavisk text, men det finns i alla fall engelsk text vilket är bättre än ingenting...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 27 november 2014
Senast uppdaterad: 28 november 2014

Recensionen har lästs 3465 gånger av 1642 personer, sedan den 27 november 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
BD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NIA - TVÅA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern