Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Cornelis
(Cornelis)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Cornelis på CDON
   ANNONS
Drama / Musik / Biografi / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Dramabiografi
Produktionsland/år: Sverige/Norge, 2010
Produktionsbolag: Chamdin & Stöhr Filmproduktion, i samarbete med Sonet Film, Sveriges Television, Film i Väst & SF Norge
Producent: Martina Stöhr
Regi: Amir Chamdin
Manusförfattare: Antonia Pyk
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Cornelis Vreeswijk - Hans-Erik Dyvik Husby Fred Åkerström - David Dencik
Ingalill Rehnberg - Malin Crépin Bim Warne - Helena af Sandeberg
Anders Burman - Johan Glans Ann-Louise Hansson - Pernilla Andersson
Jack Vreeswijk som barn - Adrian Blomquist / Fabian Fourén Jack Vreeswijk som vuxen - Louis Fellbom
Ann-Christin Wennerström - Vera Vitali Anita Strandell - Frida Sjögren
Björn J:son Lindh - Ola Bergström Silas Bäckström - Aksel Morisse

Den holländsk-svenska kompositören och vissångaren Cornelis Vreeswijk (1937 - 1987) skrev och gav ut många visor under sin levnadstid. Med åren har han kommit att ses som en av Sveriges största vissångare, trots att han faktiskt aldrig blev svensk medborgare. Han hade ett struligt liv med bl.a. alkoholproblem, men skrev också så många kända sånger att i stort sett alla svenskar lär kunna åtminstone några. Nu har även en dramabiografi om hans liv haft premiär, och filmen Cornelis har regisserats av rappartisten Amir Chamdin som tidigare gjorde filmen Om Gud vill 2006. Manuset är skrivet av Antonia Pyk, och nu har filmen också släppts på DVD. Här får vi följa Cornelis liv från 1962 och fram tills hans död.

Ingen kan förneka att Cornelis Vreeswijks liv var fascinerande och intressant, så att göra en film om honom är en tacksam uppgift - både musiken och hans struliga liv passar perfekt för dramabiografier. Och visst är Cornelis en intressant och fascinerande film, där vi får en inblick i den folkkära artisten och vad han hann uppleva under sitt alltför korta liv. Filmen förblir engagerande, och allting är intressant att se på. Filmen erbjuder också en imponerande atmosfär och stämning, och tidskänslan är närmast klockren. Man kan heller inte förneka att Cornelis många fina visor förhöjer helhetsintrycket, och vi får höra väldigt mycket musik.

Problemet är bara det att regissören Amir Chamdin och manusförfattaren Antonia Pyk har haft lite för stora ambitioner, och att försöka skildra ett helt liv på 1 timme 36 minuter är nästan dömt att misslyckas. Här finns ingen tid för några djupdykningar eller att få någon djupare inblick i Cornelis liv. Istället handlar det om att snabbt skildra det mest nödvändiga och det som orsakat störst tidningsrubriker under Cornelis liv. Allting börjar med en mycket kort scen från Cornelis barndom under andra världskriget i Holland 1943, men därefter hoppas allting snabbt framåt till 1962. Jag hade velat veta mer av vad som hände Cornelis däremellan, och vi får inte ens svar på en så viktig fråga som varför han överhuvudtaget hamnade i Sverige.

Från 1962 och fram till ca 1970 får vi dock en djupare inblick, och det är utan tvekan den mest intressanta perioden. Dessa åtta år tillägnas störst tid av filmen, och är de scener där tempot är lägst. Därefter går det snabbt framåt, och från 1975 hoppas nästan 10 år över som vi inte får veta någonting om. Det blir tyvärr lite för kortfattat och fragmentariskt, och i synnerhet de sista åren i Cornelis får vi knappt ens veta det allra nödvändigaste om. Uppenbarligen har regissören tyckt att det var viktigast att som hastigast få med de största tidningsrubrikerna, hellre än att få något fullständigt porträtt av Cornelis. Det är förstås svårt att försöka skildra ett helt liv i en enda film, men ett första steg borde vara att förlänga speltiden lite grand. Drygt en och en halv timme är trots allt kortare än de flesta dramabiografier, och filmen borde ha kunnat förlängas med åtminstone en kvart för att hinna få med lite mer. Det hade förstås inte räckt för att få en fullständig inblick, men jag tror att den fragmentariska känslan hade minskat även av den lilla förlängningen. Det hade nog också hjälpt att fokusera på en kortare period, istället för att försöka hinna få med allt viktigt under hela livet. Särskilt mot slutet känns det därför mest som snabba löpsedlar än som en riktig personskildring.

I slutändan kommer man därför aldrig Cornelis Vreeswijk riktigt nära, utan vi får bara en ytlig inblick i hans liv. Det är förvisso betydligt bättre än ingen inblick alls, men samtidigt får man inte ut så mycket mer av filmen än vad man får genom att läsa på Wikipedia och lyssna på hans musik. Jag hade velat få en ordentlig inblick i Cornelis som person och hans psyke, men det får man tyvärr aldrig riktigt. Regissören har försökt att kompensera för det genom väldigt mycket musik, där huvudrollsinnehavaren Hans-Erik Dyvik Husby (och i enstaka fall den riktiga Cornelis) får framföra nästan alla Cornelis sånger genom åren; ofta under tiden som montage eller andra snabba klipp visas. Och visst är det väldigt bra musik, men jag kan ändå inte låta bli att känna att det blivit lite för mycket av det goda - särskilt mot slutet hade jag önskat lite mer innehåll och aningen mindre musik.

Fotot är däremot förstklassigt, och filmen lyckas att förmedla en övertygande tidskänsla på ett mycket bra sätt. Det känns verkligen som 1960- och 1970-tal in i minsta detalj, och även scenografi är utmärkt. Såväl klippning som musik är också mycket bra, och förutom alla Cornelis Vreeswijks låtar innehåller filmen passande bakgrundsmusik skriven av Cornelis son Jack Vreeswijk. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Den norska rocksångaren Hans-Erik Dyvik Husby fungerar ganska väl i huvudrollen, och han är faktiskt riktigt lik den riktiga Cornelis till utseendet. Dock låter han inte riktigt som Cornelis, varken när han pratar eller när han sjunger, men han gör ändå en bra rolltolkning. Problemet är att han inte riktigt låter oss komma nära Cornelis som person, utan rolltolkningen sker mer på ytan med ett smalt känslospektrum. Det kompenseras dock av att han är riktigt bra på att sjunga och spela, som gör att han i de scenerna faktiskt känns som Cornelis trots att rösten inte är alltför lik. Trots att han har en viss antydan till norsk språkmelodi i rösten, så pratar han också riktigt bra svenska. Malin Crépin och Helena af Sandeberg är båda två utmärkta som Cornelis två första fruar (och de enda som tas med i filmen - hans sista äktenskap med Anita Strandell har helt hoppats över), och gör vad de kan av de lite väl endimensionella rollfigurerna. David Dencik är bra som Fred Åkerström, trots att man inte kan påstå att han är alltför lik den verkliga förlagan. En del av birollsskådisarna är dock mindre lyckade, och framförallt känns komikern Johan Glans ganska konstlad som skivbolagschefen Anders Burman. Man märker att han hela tiden anstränger sig för att inte förvandla rollen till en komisk sådan, och att en stockholmare dessutom pratar skånska gör knappast saken bättre.

Jag hade höga förväntningar inför Cornelis när filmen först kom ut, och av ett så fascinerande livsöde borde det ha kunnat bli en mycket bra film. Men tyvärr lyckas Amir Chamdin bara att skrapa på ytan av Cornelis intressanta liv, och medan ytan är fantastisk med bl.a. ett imponerande foto och bra musik finns inte lika mycket substans. Några egentliga svar eller förklaringar till varför det gick som det gick får vi aldrig, och trots att jag inte påstår mig vara någon expert på Cornelis Vreeswijk så kände jag ändå till merparten av vad som tas upp i filmen. Det blir tyvärr lite för osammanhängande för att filmen verkligen ska beröra, och därför griper den aldrig riktigt tag i mig. Men det är ändå en fascinerande och välgjord film, som utan tvekan är underhållande för stunden och är väl värd att se. Betygsmässigt når filmen upp till en svag sjua; varken mer eller mindre.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 2,35:1, medan ljudet finns i Dolby Digital 5.1 och DTS. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men på min DVD-spelare förekom vissa ljudstörningar under filmens gång. Filmen är textad på norska, danska och finska samt svensk text för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. När man valt språk visas varningstexter innan vi direkt kommer till huvudmenyn, som är enkel och svenskspråkig med Cornelis musik i bakgrunden. Tyvärr finns inget extramaterial alls, och för en så omtalad svensk biovisad film som denna tycker jag det känns ganska svagt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 mars 2011
Senast uppdaterad: 17 mars 2011

Recensionen har lästs 4726 gånger av 2744 personer, sedan den 16 mars 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - TREA - SEXA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern