Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

En ung Jane Austen
(Becoming Jane)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter En ung Jane Austen på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Verklighetsbaserad / Biografi / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 56 minuter
Genre: Historisk dramabiografi
Produktionsland/år: Irland/Storbritannien/USA, 2007
Produktionsbolag: Miramax Films, Hanway Films, UK Film Council & Bórd Scannán na héireann, i samarbete med 2Entertain & BBC Films
Producent: Robert Bernstein, Graham Broadbent & Douglas Rae
Regi: Julian Jarrold
Manusförfattare: Kevin Hood & Sarah Williams
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jane Austen - Anne Hathaway Tom Lefroy - James McAvoy
Mrs. Austen - Julie Walters Mr. Austen - James Cromwell
Lady Gresham - Maggie Smith Henry Austen - Joe Anderson
Cassandra Austen - Anna Maxwell Martin Mr. Wisley - Laurence Fox
Domare Langlois - Ian Richardson Eliza De Feuillide - Lucy Cohu
John Warren - Leo Bill Lucy Lefroy - Jessica Ashworth
Mrs. Lefroy - Eleanor Methven Mr. Lefroy - Michael James Ford
Jenny - Elaine Murphy Robert Fowle - Tom Vaughan-Lawlor

Den brittiska författarinnan Jane Austen tillhör en av den engelskspråkiga litteraturens mest kända och klassiska författare. Hon föddes 1775, och dog redan 1817 - bara 42 år gammal. Under sitt korta liv hann hon skriva och ge ut sex romaner, som alla blivit klassiska och omtalade, främst efter hennes död: Förnuft och känsla, Stolthet och fördom, Mansfield Park, Emma, Northanger Abbey och Övertalning. Samtliga romanerna har filmatiserats, de flesta mer än en gång, och nu senast under januari 2008 har SVT visat nya filmatiseringar av de två sistnämnda böckerna i form av brittisk-amerikanska samproduktioner där enda gemensamma nämnaren varit den amerikanska public service-kanalen WGBH Boston. Då Jane Austen blivit så uppmärksammad på senare tid är det väl planerat av SF att nu ge ut den brittisk-irländsk-amerikanska dramabiografin En ung Jane Austen på DVD. Här är det alltså inte någon av hennes romaner som ligger i centrum, utan författaren själv. Precis som titeln antyder får vi lära känna Jane i hennes yngre år - innan hon gav ut sin första roman 1811. Merparten av händelseförloppen utspelas 1795, då Jane var 20 år gammal. Jane har börjat intressera sig för att skriva, även fast omgivningen tycker det är märkligt för en kvinna att sysselsätta sig med. Hennes familj vill gärna att Jane hittar en passande make förr hellre än senare, och de vill gärna se henne tillsammans med mr. Wisley - systerdotter till den högt uppstående och stenrika Lady Gresham. Men Jane Austen var modern för sin tid, och ville absolut inte gifta sig med någon som hon inte var kär i. Hon visar istället intresse för irländska Tom Lefroy, men han har inga pengar att tala om och är beroende av sin farbrors generositet. Det ställer till det för deras romans.

Jag är inte alltför insatt i Jane Austens liv, och kan därför inte uttala mig om hur väl detta historiska drama stämmer överens med verkligheten. Utifrån vad jag kunnat läsa mig till, verkar dock grundstoryn stämma relativt väl med verkligheten, även om det förstås är svårt att med säkerhet kunna avgöra exakt vad som hände och inte för så lång tid sedan. Att den kända brittiska historikern och forskaren Jonathan Spence varit inblandad som konsult under filmproduktionen bör väl dock tyda på att filmen gjort ett ärligt försök att så uppriktigt som möjligt återspegla Janes riktiga liv. Det är i alla fall en riktigt bra film, som känns både välgjord, äkta och trovärdig. Skådespelarinsatserna är utmärkta, och i synnerhet Anne Hathaway (känd från bl.a. En prinsessas dagbok-filmerna) spelar strålande i huvudrollen. Hennes brittiska dialekt känns också relativt naturlig, om än inte helt perfekt, vilket inte kan vara lätt för en amerikansk skådis. Egentligen kommer jag bara på två konkreta problem med filmen. Det huvudsakliga är att den blivit för lång - nästan två timmar är i längsta laget för den här storyn, och det gör att filmen periodvis känns lite väl utdragen och seg. Den hade tjänat på att kortas ner, i synnerhet genom att klippa i en del långa scener, för att få ner speltiden med omkring en kvart. Det andra problemet är att det under filmens första halva, och i synnerhet i början, är svårt att lära känna rollfigurerna och hålla isär de olika personerna. Jag saknar en ordentlig stillsam introduktion av alla inblandade i början, för att tydligare få en överblick över släktförhållandena och vilka alla egentligen är. I avsaknad av det känns filmens första halva periodvis lite oengagerande och rörig, och flera gånger hakade jag upp mig över att jag egentligen inte kom ihåg vem som var vem. Det blir bättre under filmens andra halva, då storyn blir mer intressant och överskådlig, och tiden går snabbare. Bristerna till trots är det dock ändå en intressant och bra film, och ett bra försök att låta alla lära känna denna legendariska författare lite bättre. Att filmen är oförutsägbar gör heller inte saken sämre, och det som i början ser ut att utvecklas som mycket snarlik en del av Jane Austens böcker visar sig snart förändras med en del överraskningar och vändningar. Filmen är periodvis smårolig, och vissa perioder även lite gripande. Att sätta betyg på en sådan här film är inte det lättaste, men till sist kom jag fram till att det enda rätta vid en så här pass bra film - om än med ett fåtal klara brister - är en stark sjua. Jag är osäker på om den håller att ses om flera gånger, och därför avstår jag från att ge filmen en åtta: men alla bör definitivt se den en gång.

DVD-utgåvan från SF har bredbild i formatet 2,35:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvalitet är relativt bra, men svärtan lämnar tyvärr lite övrigt att önska. Det märks tydligast på de svarta fälten upp- och nedtill, som är mer mörkgråa än svarta. Mest irriterande blir det på en 4:3-TV, eftersom man där får se två olika former svarta fält - ett som skapas av DVD-spelaren för att få upp bilden till vanlig 16:9 (samma som en Widescreen-TV), och därefter de inbrända kanterna i själva bilden. Detta eftersom DVD-spelarens svarta kanter alltid är helt svarta, vilket gör att de stora svarta fälten alltså får två olika mörka färger. Det tar ett tag att vänja sig vid. Filmen har textning på de fem nordiska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text. Text för hörselskadade eller döva finns heller inte. När man matar in skivan möts man av distributörsjingel, och därefter visas meny för språkval. När man valt språk visas varningstexter på valt språk, och därefter blir vi påtvingade några trailers för andra filmer (som dock går att hoppa förbi). Därefter visas huvudmenyn, som är på engelska oavsett valt språk och enkel men stilren. Tyvärr lyser allt extramaterial med sin frånvaro. Tråkigt då det här är den sortens film där det hade varit intressant att se en del extra - exempelvis skulle jag gärna ha velat se någon form av dokumentär om den riktiga Jane Austen och hennes liv, och gärna även få veta mer om hur manusförfattarna resonerat. Såvitt jag kunnat läsa mig till verkar det som att både den amerikanska och brittiska DVD-utgåvan har en del bonusmaterial - däribland kommentatorspår, bakom kulisserna-dokumentär och vad som verkar vara en dokumentär om Jane Austen. Men tyvärr får vi alltså inte se något av dessa i den skandinaviska utgåvan. Mycket tråkigt, särskilt för en så här pass stor och omtalad biovisad film...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 januari 2008
Senast uppdaterad: 30 januari 2008

Recensionen har lästs 4826 gånger av 2757 personer, sedan den 30 januari 2008

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - FYRA - SEXA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

Daniel Hofverberg - måndag den 26 april 2010 kl. 09:45:
Tack för påpekandet, Emma. Som du säkert förstår så är det bara en felskrivning i hastigheten - vem som helst förstår säkert att 1918 är helt fel sekel. 1817 ska dödsåret vara, och nu är det korrigerat.
Emma - söndag den 25 april 2010 kl. 14:52:
ni har skrivit helt fel på jane austens döds år, hon dog ej 1918....

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern