Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

It's Kind of a Funny Story
(It's Kind of a Funny Story)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Pictures Nordic för recensionsexemplaret
Sök efter It's Kind of a Funny Story på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 37 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: Focus Features, Wayfare Entertainment, Misher Films & Journeyman Pictures
Producent: Ben Browning & Kevin Misher
Regi: Anna Boden & Ryan Fleck
Manusförfattare: Anna Boden & Ryan Fleck, baserat på en roman av Ned Vizzini
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Craig - Keir Gilchrist Bobby - Zach Galifianakis
Noelle - Emma Roberts Nia - Zoë Kravitz
Muqtada - Bernard White Smitty - Jeremy Davies
Dr. Minerva - Viola Davis Dr. Mahmoud - Aasif Mandvi
Lynn (Craigs mamma) - Lauren Graham George (Craigs pappa) - Jim Gaffigan
Alyssa (Craigs lillasyster) - Dana DeVestern Aaron - Thomas Mann
Joanie - Morgan Murphy Professorn - Novella Nelson

Craig är en intelligent men deprimerad 16-årig kille, som länge varit kär i klasskompisen Nia som dock också råkar vara hans bästa väns flickvän. Efter att Craig tänkt begå självmord från en bro söker han hjälp på akuten. Han förväntar sig att snabbt bli hjälpt över natten och inte längre behöva känna sig deprimerad, men blir istället inlagd på psyket för minst fem dagar. Barn- och ungdomspsykiatrin är dock stängd för renovering, och istället hamnar alla ungdomar på vuxenpsykiatriska avdelningen. Där kommer han i kontakt med den medelålders mannen Bobby, som också är patient på avdelningen och som hjälper Craig att komma till rätta. Han lägger också märke till den söta tonårstjejen Noelle på avdelningen, som han blir attraherad av...

Det låter kanske inte som någon alltför upphetsande historia på papperet, men trots att It's Kind of a Funny Story inte är någon alltför originell film så blev jag riktigt imponerad över den. Det är en intressant historia, och filmen lyckas att underhålla med en utmärkt balans mellan drama och komedi. Det finns ett påtagligt djup och en vemodig svärta, samtidigt som filmen är relativt lättsam och charmig. Det fungerar riktigt bra, och här tar vare sig allvaret eller humorn överhanden. Filmen har ett fint budskap och tar upp ett intressant ämne, men någon jättedjup film är det trots allt inte. Men det finns en fin och lagom lågmäld stämning vilket i kombination med en hel del charm höjer helhetsintrycket.

Det är ganska roligt, och man får skratta då och då. Vid några tillfällen väntar riktigt stora skratt, men överlag är det här ändå mer ett drama än en komedi och om man väntar sig någon enorm skrattfest så lär man bli besviken. Men någon ny Gökboet är det inte direkt, och det handlar trots allt om ett relativt lättsamt drama med bara ett visst djup. Men det räcker ganska långt, och jag kan inte förneka att man mår bra av att se filmen. Jag satt med ett leende på läpparna under hela den sista kvarten, och filmen lyckas att kombinera hjärta med hjärna på ett fint sätt. Filmen engagerar hela tiden, och bitvis blir det riktigt berörande.

Fast det finns gott om klichéer, och dessutom känns It's Kind of a Funny Story bitvis förenklad och tillrättalagd. Det gör inte särskilt mycket under stora delar av filmen, men den sista kvarten blir det lite för mycket t.o.m. för undertecknad. Manusförfattarna verkar ha varit lite för överambitiösa, då det tydligen inte räcker med att Craig ska förändra sitt eget liv utan dessutom ska förändra alla andra patienters liv på mentalavdelningen. Då sjunker trovärdigheten, och det känns mer än lovligt förenklat och naivt. Slutscenen är visserligen bra, men jag tycker ändå att filmen borde ha slutat ungefär en kvart tidigare - då fanns också en uppenbar avslutande scen på ett hustak, som hade passat perfekt som slut utan att överdriva det hela mer än nödvändigt. Däremot hade filmen gärna fått förlängas lite med andra aspekter, då jag gärna hade velat få en fördjupning av både Noelle och Nia. Båda två är intressanta rollfigurer, men kärlekshistorien känns onödigt förenklad och hade kunnat kännas mer äkta genom en lite större fördjupning och större utrymme. Framförallt Nia går nästan upp i rök efter ett tag, efter att hon ganska länge är en viktig del av storyn. Samtidigt är det dock omöjligt att tycka illa om en film som både har ett fint budskap, tar upp ett viktigt ämne och dessutom lyckas att kombinera djup, vemod, lättsam charm och humor på ett närmast perfekt sätt utan översentimentalitet eller övertydlighet. Det är helt enkelt en fin film, även om den hade haft potential att bli ännu bättre.

Fotot är snyggt, och filmen har ett lite annorlunda bildspråk och berättarteknik som passar perfekt. Craigs berättarröst lyckas också att förhöja helhetsintrycket, utan att det blir malplacerat på samma sätt som berättarröster ofta blir i filmer. Det finns också en hel del bra och passande musik, och klippningen är utmärkt. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra. Keir Gilchrist (mest känd som sonen i TV-serien United States of Tara) är riktigt bra i huvudrollen som Craig, och känns lagom distanserad för den rollfiguren så att han aldrig tar överhanden utan faktiskt känns deprimerad. Det är också glädjande att se att Zach Galifianakis för en gångs skull gör en mer seriös och nedtonad roll, utan den "slamsstil" som Zach huvudsakligen blivit känd för. Det passar honom perfekt, och det här är en av hans bästa rollprestationer. Emma Roberts är som vanligt utmärkt som Noelle, och spelar övertygande och trovärdigt in i minsta detalj. Zoë Kravitz är också riktigt bra som Nia, och gör allt som går av den något begränsade rollen. Det är också trevligt att återse den alltid lika talangfulla Lauren Graham (från Gilmore Girls), och Viola Davis är bra som psykiatern Minerva. Även i övrigt är det bra skådisar, och det finns egentligen inga direkt svaga kort i den här imponerande ensemblen.

It's Kind of a Funny Story är en fin och riktigt bra film, som tar upp ett intressant ämne på ett lättsamt men ändå trovärdigt sätt och skildrar depression på ett bra sätt. Det är småroligt, underhållande, charmigt och berörande utan svaga partier; även om en fantasiscen involverande Queen och David Bowies klassiker "Under Pressure" nog borde ha kortats ner en smula. Det är kanske ingen jättedjup film, men det finns en del svärta och allvar, och filmen har en utmärkt stämning. Fast vid några tillfällen mot slutet blir det tyvärr lite för förenklat och tillrättalagt, och det drar ner helhetsintrycket. Det är ändå en riktigt bra film, men den sista kvarten är tyvärr lite för svag för att jag med gott samvete ska kunna se It's Kind of a Funny Story den åtta jag länge funderade på, utan istället nöjer jag mig med en stark sjua. Men den är ändå väl värd att se för de allra flesta, och håller även att ses om.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,85:1, vilket på ren svenska innebär mycket små och knappt märkbara svarta fält upp- och nedtill på en Widescreen-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1 på engelska. Både bild och ljud håller hög kvalitet. Filmen är textad på ett flertal språk, däribland de nordiska språken samt engelsk text för hörselskadade. Tyvärr finns ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade, men engelsk dövtext är trots allt betydligt bättre än ingen engelsk text alls. Den svenska texten håller ganska hög klass, även om jag upptäckte ett mindre antal översättningsfel. Textningen är lagom stor och lättläst. När man matar in DVD-skivan spelas först distributörsjingel från Universal på 23 sekunder, som tyvärr inte går att hoppa förbi eller ens spola på bild. Det går väl an om det är korta jinglar, men 23 sekunder är en ganska lång stund att inte kunna göra någonting under. Därefter visas en språkvalsmeny, som följs av varningstexter i 15 sekunder. Därefter visas en mycket kort anti-piratpropaganda på 10 sekunder som för en gångs skull är vinklad rätt (att tacka de som köpt filmen istället för att göra precis tvärtom) och inte alls känns så malplacerad som vanligt. Det följs av reklam för HD-formatet Blu-Ray samt trailer för en annan film, som går att hoppa förbi. Vi kommer därefter till huvudmenyn, som är stillastående och stilren, men tyvärr finns menyn bara på engelska. Jag uppskattar dock att vi slipper anti-piratpropaganda och andra sattyg som andra distributörer sysslar med. En liten udda egenhet är att filmen automatiskt startar efter att menyn visats i en knapp minut, men om det är en fördel eller nackdel är nog en smaksak. Själv har jag lite svårt för det.

Som bonusmaterial hittar vi först och främst ett flertal bortklippta scener ur filmen. De är trevliga och intressanta att se på, men de flesta tillför inte särskilt mycket till filmen och det är förståeligt att de klippts bort. Därefter finns ett antal så kallade "outtakes", som i det här fallet inte till största delen är misslyckade tagningar (som det brukar vara med den rubriken) utan istället improviserade sekvenser med i synnerhet Zach Galifianakis. Det känns tyvärr helt poänglöst, och att se honom rabbla om en massa ovidkommande saker som inte ens ska vara med i den färdiga filmen blir både långsamt och tråkigt. Därefter hittar vi en kort bakom kulisserna-dokumentär på några minuter, som framförallt innehåller intervjuer med skådespelarna. Det finns visserligen lite matnyttig information, men annars handlar det mest om att beskriva rollfigurer och annat som inte ger mycket när man väl har sett filmen. Slutligen återfinns också en minidokumentär från filmens premiär i New York, som innehåller lite värdefull information och är halvtrevligt att se på, men som tyvärr inte heller tillför alltför mycket. Tyvärr har extramaterialet ingen skandinavisk text, men det finns i alla fall engelsk text vilket är betydligt bättre än ingenting.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 januari 2012
Senast uppdaterad: 20 januari 2012

Recensionen har lästs 3484 gånger av 1848 personer, sedan den 19 januari 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - TVÅA - FEMMA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern