Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

King Arthur: Legend of the Sword
(King Arthur: Legend of the Sword)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Fox Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter King Arthur på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Äventyr / Action / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 6 minuter
Genre: Actionäventyr
Produktionsland/år: USA, 2017
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures, Safehouse Pictures, Weed Road Pictures & Wigram Productions, i samarbete med Village Roadshow Pictures
Producent: Steve Clark-Hall, Akiva Goldsman, Joby Harold, Guy Ritchie, Tory Tunnell & Lionel Wigram
Regi: Guy Ritchie
Manusförfattare: Joby Harold, Guy Ritchie & Lionel Wigram, baserad på en grundstory av David Dobkin & Joby Harold
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Arthur - Charlie Hunnam Magikern - Astrid Berges-Frisbey
Vortigern - Jude Law Sir Bedivere - Djimon Hounsou
Goosefat Bill - Aidan Gill Greybeard - Mikael Persbrandt
Rubio - Freddie Fox Percival - Craig McGinlay
Wet Stick - Kingsley Ben-Adir Back Lack - Neil Maskell
Maggie - Annabelle Wallis Damen i sjön - Jacqui Ainsley
Elsa - Katie McGrath Arthur som ung - Yannik Baker / Hugh Robb
Mordred - Rob Knighton Trigger - David Beckham
Mischief John - Geoff Bell Catia - Millie Brady

En gång i tiden regerade kungen Uther Pendragon i England, men när han ställs mot den onde magikern Mordred och hans armé slutar det inte väl. Han lyckas rädda livet på sin unga son, medan han och hans fru dör i kampen. Många år senare har Arthur vuxit upp på en bordell, och lever nu som en gatugangster i Londinium. Hans farbror Vortigern har på eget bevåg tagit över makten i landet tillsammans med Mordred, och tänker behålla det till varje pris - även om det så innebär att mörda sina nära och kära. Men så en dag dyker det mystiska svärdet i stenen upp, som bara landets rättmätige kung kan dra upp. Arthur lyckas dra upp svärdet, men Vortigern tänker inte ge upp tronen så lätt...

Vid det här laget lär alla känna till legenden om kung Arthur ganska väl, och efter otal filmversioner kan man med all rätt ställa sig frågan hur mycket mer som finns att berätta. Men King Arthur: Legend of the Sword har en annan vinkling än man är van vid, varför filmen trots allt har ett existensberättigande. Filmen har en intressant story och några nya rollfigurer som är värdefulla tillskott till legenden. Överlag är det en ganska bra film, men tyvärr något ojämn. Det är underhållande, och här finns effektiv spänning och snyggt koreograferad action. Det är charmigt, spännande och intensivt. Filmen har ett rappt tempo, och därför blir det aldrig segt eller tråkigt. Här finns också en del humor för att lätta upp stämningen, vilket glädjande nog uteslutande sker genom smart dialog och ingen som helst slapstick.

Vi får också lära känna i synnerhet Arthur på ett bra sätt, och han har blivit en mångfacetterad rollfigur. Även den unga magikern, vars namn vi aldrig får veta, är en nyanserad och intressant rollfigur som är ett värdefullt tillskott. Vissa källor på nätet gör visserligen gällande att hon ska föreställa vara Guinevere, men jag hittar absolut inga belägg för det i själva filmen. Däremot kan man verkligen fråga sig var Merlin har tagit vägen, och det känns märkligt med en hel film om legenden om kung Arthur utan att vi ens får se Merlin - han nämns vid ett par tillfällen, men syns aldrig till. Jag gissar att det här är ett sätt att minska den manliga dominansen i legenden, genom att byta ut Merlin mot en kvinnlig magiker, och det är absolut ett lovvärt initiativ; men det borde ha gått att få till fler kvinnliga rollfigurer utan att helt offra en så klassisk och viktig karaktär. Lady of the Lake, i de flesta versioner av legenden en ganska viktig rollfigur, är också gravt underutvecklad och medverkar bara som hastigast i enstaka scener.

King Arthur: Legend of the Sword är en stark och bitvis berörande film, som överlag håller intresset vid liv på ett effektivt sätt. Bäst fungerar det utan tvekan vid dramascenerna, och vid mer stillsamma scener som fokuserar på rollfigurerna kommer handlingen mest till sin rätt. Problemet är bara det att Guy Ritchie valt att i lite för hög utsträckning fokusera på strider, strider och ännu fler strider. Allt kretsar kring action, till den grad att handlingen ofta blir lidande. Alla slåss och slåss lite till, och det känns bitvis som ett enda stort frossande i specialeffekter. I synnerhet i och med att många av stridsscenerna är så rörigt filmade att det nästan är omöjligt att se vad som faktiskt händer under striderna. Självklart måste en film om kung Arthur få ha mycket stridsscener, men här blir det för lite mycket av det goda och gör att filmen upplevs utdragen då man hellre hade velat lära känna rollfigurerna. Om filmen kortats ned med minst en kvart hade helhetsintrycket förmodligen blivit betydligt bättre.

Det har också blivit onödigt rörigt, och filmen skyndar förbi en del viktiga händelser vilket i kombination med det stora persongalleriet gör att man måste vara skärpt för att hänga med. Några av de viktigaste scenerna avhandlas via snabba montageklipp, och i och med det oerhört rappa tempot blir det under filmens gång ofta onödigt rörigt och vid vissa tillfällen rentav svårbegripligt. I efterhand förstår man i och för sig det mesta, men under filmens gång är det inte alltid okomplicerat att få ett tydligt grepp om berättelsen och karaktärerna. Filmen borde ha fokuserat mer på rollfigurerna, och kanske även minskat ner det stora persongalleriet en smula.

Fotot är mycket bra, och de flesta actionsekvenser är för en gångs skull snyggt koreograferade; utan användning av onödigt skakig handkamera som annars är så vanligt förekommande. Specialeffekterna är snygga och trovärdiga. Dialogen känns lite onödigt rapp och modern, vilket skär sig lite från tidsperioden som filmen utspelas i.

Skådespelarinsatserna är överlag bra, och jag uppskattar att det för en gångs skull rör sig om relativt okända skådespelare som man inte redan sett i femtioelva andra filmer - det gör under för trovärdigheten och filmillusionen. Charlie Hunnam är bra i huvudrollen som Arthur, och gör en trovärdig och naturlig rollprestation utan överspel. Astrid Bergès-Frisbey är också mycket bra som Magikern, och gör vad som går av den intressanta men något underutvecklade rollfiguren. Jude Law är helt okej som kung Vortigern, men balanserar på gränsen till överspel och passerar då och då den gränsen. Fast å andra sidan är det en svår och otacksam roll, som nog är svår att göra lågmäld. I övrigt gör de flesta bra ifrån sig, men merparten av ensemblen får inte mycket att arbeta med då det främst är de tre nyss nämnda som får någon form av substans.

King Arthur: Legend of the Sword är en välgjord och underhållande film, som är påkostad och har snyggt gjorda actionsekvenser. Här finns en del passande humor, en del charm och en påtaglig spänning. Det är charmigt och intensivt, och jag uppskattar den ovanliga vinklingen som gör att filmen skiljer sig från de flesta filmer om kung Arthur-legenden. Något alltför stort djup finns i och för sig inte, men icke desto mindre är det en trevlig och underhållande film som framförallt är en fröjd för ögat. Men paradoxalt nog för en actionfilm är det de mer stillsamma dramascenerna som fungerar bäst, medan actionscenerna ofta blir oengagerande då man i och med den oerhört intensiva klippningen knappt hinner se vad som händer.

Tyvärr har det blivit för mycket action och strider, samtidigt som karaktärsutveckling ofta lyser med sin frånvaro. Dessutom är många av rollfigurerna underutvecklade, och egentligen är det främst Arthur själv som man får lära känna någorlunda väl. Det hade kunnat bli en väldigt bra film, för den har onekligen en ovanlig vinkling och en intressant story, men tyvärr förstörs delvis de goda ambitionerna av det röriga upplägget och överanvändningen av stridsscener. Överlag är det ändå en fullt sevärd film, men det hade kunnat bli så mycket bättre. Jag tyckte dock ändå bättre om filmen när jag såg om den på Blu-Ray än på bio, vilket mest troligt beror på att jag var för trött när jag såg filmen första gången. Därför väljer jag nu att höja mitt tidigare betyg till en stark sexa.

Filmen släpps på Blu-Ray både i en vanlig 2D-version och en 3D-version. Jag har recenserat den sistnämnda, som innehåller en separat skiva med filmen i 3D helt utan bonusmaterial; plus samma skiva som följer med den "vanliga" utgåvan i 2D. Jag brukar sällan bli alltför imponerad över 3D-effekter på film, men King Arthur: Legend of the Sword är faktiskt ovanligt lyckad på den punkten. Nästan alla scener har ett imponerande djup, och då och då förekommer riktigt häftiga 3D-effekter då det verkligen ser ut som att bl.a. svärd sticker utanför TV-skärmen. För en gångs skull används inte 3D-tekniken främst "för sakens skull", utan filmen får faktiskt ett mervärde i 3D. I likhet med de flesta andra filmer är denna visserligen inte inspelad i 3D utan efterkonverterad, och givetvis blir resultatet sämre än vid de fåtal filmer som faktiskt spelas in i 3D från början, men det här är ändå ett av de mer lyckade exemplen på efterkonverterad 3D. För mig blev dock textningen ibland svårläst med lite dubbelbild, som inte inträffade vid bilden utan bara texten, men huruvida det beror på filmen, TV:n eller 3D-tekniken låter jag vara osagt.

Blu-Ray-utgåvan innehåller bild i Widescreen med proportionerna 2,40:1, men ljudet varierar mellan de båda skivorna - på 2D-skivan är ljudet finns i Dolby Atmos 7.1 (gjort med en "kärna" i Dolby TrueHD för bakåtkompatibilitetens skull) medan den på 3D-skivan istället är i DTS-HD 5.1. Med min hemmabioanläggning (som dock bara har 5.1-ljud) lät båda dessa ljudspår i och för sig ganska likvärdiga, men icke desto mindre är det märkligt varför man inte kunnat lägga med båda ljudspåren på båda skivorna. Dessutom finns 3 - 4 dubbade ljudspår i växelvis Dolby Digital 5.1 och DTS-HD 5.1 (fyra ljudspår på 3D-skivan och tre på 2D-skivan). Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra, och bakhögtalarna används i och för sig relativt sparsamt men förhöjer verkligen helhetsintrycket när de väl används. Det finns textning på 12 olika språk (8 på 3D-skivan), däribland de skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är bra, och jag kunde inte uppfatta några översättningsfel även fast jag i och för sig inte håller med om riktigt alla ordval.

När man matar in båda Blu-Ray-skivorna möts man av en inledande jingel på fem sekunder, och efter det kommer man direkt till huvudmenyn. Huvudmenyn är på engelska, men det finns även symboler som kan hjälpa till för de som inte kan engelska. Avsaknaden av en inledande språkvalsmeny gör att man för att få någon textning alls måste gå in under textningsmenyn och välja textspråk - inte helt optimalt, i synnerhet inte för personer som inte kan engelska. När man valt att spela filmen visas först en skriftlig anti-piratpropaganda i fem sekunder. När man spelat filmen klart visas plötsligt varningstexter på 35 olika språk (!), som tar dryga fem minuter att genomlida innan man äntligen kommer tillbaka till menyn. Det går tyvärr inte att hoppa över varningstexterna, men det går i alla fall att spola på bild så bara man har en Blu-Ray-spelare med tillräckligt snabb bildsökning (minst 50 gångers hastighet är nästan ett måste för att inte tappa förståndet) blir det i alla fall inte alltför irriterande. Varför Warner fortfarande envisas med dessa idiotiska varningstexter som de också haft på DVD i många års tid är obegripligt - om de flesta andra filmbolag lyckas att känna av vilket språk man valt och anpassa varningstexter efter det, så känns det sanslöst att tvingas genomlida flera dussin varningstexter på språk man inte förstår ett ord av...

Det finns en hel del bonusmaterial, men alltså endast på 2D-skivan; så har man sett filmen i 3D måste man vackert byta skiva. Det finns åtta bakom kulisserna-inslag på allt från 5 till 19 minuter, som tar upp olika aspekter av produktionen. Det börjar med ett tio minuter långt inslag om huvudrollsinnehavaren, vilket mest känns som skryt utan särskilt mycket substans. "Sword from the Stone" är bättre, som under 19 minuter tar upp storyn och en del kreativa val kring bearbetningen av legenden. Därefter hittar vi ett inslag om den tre månader långa inspelningen, ett inslag om actionsekvenserna (ganska meningslöst), ett inslag om själva svärdet, ett om koreografi- och svärdsträning och till sist ett inslag om inspelningen i det skotska Höglandet. De flesta inslag innehåller en del matnyttigt, men överlag går de flesta inslag inte tillräckligt in på djupet, utan det rör sig om ganska ytliga inslag med mycket skryt och "ryggdunkande". Förväntar man sig mer djupsinta inslag blir man besviken, och ärligt talat hade jag väntat mig lite mer. Bonusmaterialet har tyvärr ingen skandinavisk text, men det finns i alla fall engelsk text vilket är betydligt bättre än ingenting.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 9 maj 2017
Senast uppdaterad: 1 december 2017

Recensionen har lästs 3514 gånger av 1991 personer, sedan den 9 maj 2017

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - NIA - FEMMA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern