Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Kon-Tiki
(Kon-Tiki)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Kon-Tiki på CDON
   ANNONS
Drama / Äventyr / Thriller / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 53 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Danmark/Bulgarien/Storbritannien/Tyskland, 2012
Produktionsbolag: Nordisk Film, Recorded Picture Company (RPC) & DCM Productions, i samarbete med Film i Väst
Producent: Aage Aaberge & Jeremy Thomas
Regi: Joachim Rønning & Espen Sandberg
Manusförfattare: Petter Skavlan & Allan Scott, baserat på en faktabok och dokumentärfilm av Thor Heyerdal
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Thor Heyerdahl - Pål Sverre Hagen Herman Watzinger - Anders Baasmo Christiansen
Bengt Danielsson - Gustaf Skarsgård Erik Hesselberg - Odd-Magnus Williamson
Knut Haugland - Tobias Santelmann Torstein Raaby - Jakob Oftebro
Liv Heyerdahl - Agnes Kittelsen Spinden - Peter Wight

Den norska upptäcktsresanden, författaren och marinbiologen Thor Heyerdahl (1914 - 2002) har för de flesta främst blivit ihågkommen för sin teori att öarna i ögruppen Polynesien befolkats av Inkafolket i Sydamerika, hellre än från Asien som dåtida vetenskap ville göra gällande. För att bevisa detta reste han tillsammans med fem besättningsmän på en flotte gjord enbart av balsaträ och rep av hampa den 8000 kilometer långa färden från Peru i Sydamerika till Polynesien; en resa som tog 101 dagar. Flotten fick namnet Kon-Tiki, efter Inkafolkets solgud Tiki. Den dokumentärfilm som besättningen filmade på 16 mm-film under seglatsen fick namnet Kon-Tiki, och vann 1951 Oscar för bästa dokumentär; den till dags dato enda Oscarn som Norge vunnit. Thor gav 1948 också ut boken Kon-Tiki ekspedisjonen om sina erfarenheter, som översatts till 70 språk och blivit en bästsäljare i flera länder. 2012 fick spelfilmen om samma händelser premiär i Norge, efter att ha varit i planeringsstadiet i 16 års tid. Filmen är den mest påkostade norska filmen genom tiderna, och är en samproduktion mellan bl.a. Norge, Sverige, Storbritannien, Tyskland och Bulgarien. Kon-Tiki nominerades till en Oscar för bästa utländska film, och nu har den äntligen släppts på DVD och Blu-Ray i Sverige.

Filmen tar sin början 1937, då Thor Heyerdahl och hans fru Liv bor på ön Fatu Hiva inom ögruppen Polynesien i Stilla havet. Han talar med öns urbefolkning, och får höra att sägnen säger att Inkafolkets solgud Tiki upptäckte Polynesien genom att färdas på flotte från Sydamerika; tvärtemot vad populärvetenskapen hävdat om att Polynesien befolkats från Asien. Den frågan kom att prägla hela Thors liv, och han ägnade de kommande tio åren åt att forska i ämnet. 1947 vill den då 32-årige Thor slutligen i USA publicera sina långa teoretiska slutsatser om att Polynesien befolkats av Inka-folket som färdats på flottar från Peru; en färd på 800 mil. Men hans teorier ses som alltför galna, och ingen tidning vill ta honom på allvar. Det anses helt enkelt inte realistiskt att någon skulle kunna ta sig 800 mil på en flotte, och Thor blir närmast utskrattad i branchen. Trots att hans fru och deras barn väntar på honom hemma i Norge bestämmer Thor sig därför för att bevisa sin teori i praktiken, genom att bygga en flotte av balsaträd och själv resa de 8000 kilometerna från Peru till Polynesien; endast med hjälp av segel och vattnets strömmar och utan moderna hjälpmedel - exakt så som Tiki själv påstås ha gjort för 1500 år sedan. Thor är själv rädd för vatten och kan inte ens simma, men det låter inte hejda honom. Efter många försök hittar han till sist fem personer modiga (eller galna) nog att följa med honom på flotten från Peru - kylskåpsingenjören Herman, radiokommunikatörerna Knut och Torstein, navigatören Erik som var duktig på att hantera sextanter för triangulering och till sist den svenska etnografen Bengt som vill filma hela resan för att bevara för eftervärlden; detta trots att bara en av dem faktiskt har minsta lilla sjövana. De beger sig ut på det livsfarliga uppdraget att tillbringa över 100 dagar ombord på en flotte utan motor, för att ta sig från Peru till vad Thor hoppas och tror ska leda till Polynesien; men utan möjlighet att faktiskt kunna styra.

Jag har tyvärr inte sett 1951 års Oscarsbelönade dokumentär med samma namn, och inte heller var jag alltför insatt i Thor Heyerdahl liv - jag kände givetvis till honom vid namn, men inte särskilt mycket mer än så. Det är kanske inte de bästa förutsättningarna inför filmen Kon-Tiki, men ingen kan förneka att det är intressanta och fascinerande verkliga händelser som skildras. Thor Heyerdahls farliga resa förtjänar verkligen att uppmärksammas, och det är en mycket intressant historia. Filmen som sådan har också blivit mycket bra, och det är en både engagerande och intressant film. Såvitt jag förstår verkar filmen hålla sig till de verkliga händelserna riktigt väl, och det faktum att Thor Heyerdahl själv var inblandad i filmen innan han gick bort säger väl också en del om sanningshalten. Vi får en värdefull inblick i Thor Heyerdahls liv, hans personlighet och själva resan på flotten. Han har också blivit en mångbottnad rollfigur, och känns äkta. Allting tyder väl också på att manusförfattaren har lyckats att komma den riktiga Thor nära, och det uppskattar jag. Det är välgjort, charmigt och fängslande, och det faktum att det mesta hänt i verkligheten förhöjer förstås också helhetsintrycket.

Det är jordnära, realistiskt och finstämt; och jag uppskattar också att filmen blivit lagom lågmäld utan nämnvärd övertydlighet. I förhand var jag orolig över att en film om personer ombord på en flotte i nästan två timmar skulle bli segt och långtråkigt - trots allt är ju storyn ganska begränsad - men dessbättre visade sig mina farhågor vara ogrundade. Jag uppskattar att filmen tar god tid på sig att introducera rollfigurerna och premissen, och därför dröjer det en dryg halvtimme innan vi ens kommer ombord på den (ö)kända flotten. Det är ett smart drag, och även när själva handlingen kommer igång på allvar så förblir det mycket engagerande och intressant. Tittarna hålls i ett järngrepp, och man sitter som på nålar nästan hela tiden. Det blir aldrig en lugn eller tråkig stund i detta intensiva drama. Bitvis är det mycket spännande, och det blir också fascinerande och berörande. Trots den begränsade storyn blir det heller aldrig långsamt eller utdraget, utan filmen håller intresset vid liv på ett elegant sätt och med ett fördelaktigt tempo.

Men allt detta har skett på bekostnad av övriga rollfigurer och gruppdynamiken. Vi får en viss inblick i slitningarna mellan besättningsmännen, men det har fått ett mindre utrymme än jag hade önskat. Det märks också att fokuset ska ligga på just Thor Heyerdahl, och därför har de flesta andra rollfigurer blivit mer endimensionella. Merparten kommer man inte ens ihåg namnet på i efterhand, än mindre vet man någonting om dem. Den enda som hinner få en del nyanser är Herman Watzinger, vilket är lite ironiskt då han enligt upphovsmännen är den enda som förändrats markant i filmen jämfört med de verkliga personerna. Det kan förstås tyckas lite respektlöst att ändra någons karaktärsdrag så tydligt i en film jämfört med verkligheten, i synnerhet som hans riktiga namn bibehållits, men å andra sidan var det nog ett nödvändigt ont för att filmen skulle få tillräcklig dramatik och tillräckliga dramaturgiska motsättningar. Thors fru Liv har också fått lite väl lite utrymme, och bakgrundshistorien kring deras äktenskap får därför inte riktigt den tyngd den hade förtjänat - detta trots att Liv definitivt hinner få en del nyanser, och att man väl förstår hennes perspektiv.

Fotot är förstklassigt, och filmen har många vackra vyer i kombination med ett imponerande bildspråk. Det är storslaget och snyggt, och dessutom är specialeffekterna utmärkta; inte bara med skandinaviska mått mätt. Det här ser faktiskt så verkligt ut att man inte med ögat kan avgöra vad som är filmat "på riktigt" och vad som är datoranimation, och precis så ska det vara. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra. Pål Sverre Hagen är mycket bra i huvudrollen som Thor, och spelar trovärdigt samtidigt som han är någorlunda lik den riktiga personen i den åldern. Anders Baasmo Christiansen är också riktigt bra som Herman, även fast det ärligt talat är lite svårt att inte tänka på hans rollfigur i komediserien Dag. Gustaf Skarsgård är bra som Bengt, men gör ärligt talat inget alltför stort väsen av sig. Dessutom pratar han bitvis ganska otydligt, vilket gör det svårt att uppfatta vad han säger en del av tiden. Agnes Kittelsen är mycket bra som Liv, och i hennes fall tänker man inte lika tydligt på hennes rollfigur i Dag - kanske för att hennes rollfigur skiljer sig mer från karaktären i serien. Även i övrigt är det bra skådespelare, och alla gör imponerande rollprestationer.

Kon-Tiki är en mycket bra och fängslande film, som tar upp intressanta verkliga händelser på ett respektfullt och nyanserat sätt. Det är intressant, fascinerande och oerhört snyggt, samtidigt som tiden går snabbt och allting fått en föredömlig intensitet. Det finns ett visst djup, men på den fronten hade det kunnat bli ännu bättre i och med att tre av de fem besättningsmännen blivit ganska endimensionella och mer eller mindre osynliga. Men att det är en mycket fascinerande och intressant film kan man inte förneka, och filmen är väl värd att ses för alla - vare sig man är väl insatt i den riktiga Thor Heyerdahl eller inte. Alla som såg filmen i mitt sällskap vid recensionstillfället (fyra personer utöver undertecknad, i vitt skilda åldrar) var också mycket nöjda, och därför kan jag inte med gott samvete ge filmen något annat än en stabil åtta i betyg. Det är kanske ingen film man kommer att ligga sömnlös över, men samtidigt är det minnesvärt, snyggt och oerhört engagerande.

Kon-Tiki spelades in i två separata versioner; en huvudsakligen norskspråkig och en engelskspråkig, för att kunna nå ut till en bredare publik. Det är den norsk/svenskspråkiga versionen som släppts i Skandinavien, och den engelskspråkiga versionen lyser med sin frånvaro. Det är förvisso förståeligt, för givetvis är det den här norsk/svensk/engelska-versionen som är den "rätta", men det hade ändå varit intressant att få se den helt norskspråkiga versionen. DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 2,40:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har vanlig textning på svenska, norska, danska och finska samt norsk text för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade. Den svenska texten innehåller enbart översättning av utländsk (huvudsakligen norsk och engelsk) dialog, och de repliker som finns på svenska har inte textats alls. Därmed utesluts på en gång alla hörselskadade från att kunna se filmen, och även för oss med fullgod hörsel blir det problematiskt då Bengt (Gustaf Skarsgård) bitvis talar ganska otydligt. Texten är dock lagom stor och lättläst. När man matar in DVD-skivan visas en språkvalsmeny, som följs av varningstexter. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är stilren och svenskspråkig. Inte ens scenvalsmeny finns.

Det bonusmaterial som finns är en bakom kulisserna-dokumentär på hela 48 minuter, som skildrar produktionen av filmen från första planering till färdig produkt, samt skillnader gentemot verkligheten. Bl.a. intervjuas de båda regissörerna, manusförfattaren, ett par producenter samt flera av skådespelarna; allt varvat med (lite väl långa) utdrag ur filmen. Det är mycket intressant, och vi får veta en hel del matnyttigt. Det är värdefullt att få en inblick i den riktiga Thor Heyerdahl, och att få veta hur filmen spelats in. Jag kan tycka att inslagen som visar hur specialeffekterna gjorts inte gått riktigt tillräckligt in på djupet, men i övrigt är det en fascinerande, välgjord och engagerande dokumentär. Det är få bonusmaterial som håller en sådan här klass, och de flesta av de 48 minuterna är riktigt bra. Tyvärr har extramaterialet dock ingen textning alls, utan återges till största delen på norska med en del intervjuer på engelska (och ett fåtal meningar på svenska). Jag trodde att det skulle gå åt skogen, men dessbättre förstod jag merparten av all norska utan alltför stor ansträngning, även om det varierar hur lätt det är att förstå mellan vilka personer som talar. Jag hade svårast att uppfatta vad Agnes Kittelsen sa, medan manusförfattaren Petter Skavlan är busenkel att förstå. Det kan krävas lite ansträngning att förstå allt det norska talet under dokumentären, men den är ändå så bra att det är väl värt ansträngningen att göra det. Men jag tycker det är dålig stil att inte erbjuda svensk översättning av norskspråkigt extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 juli 2013
Senast uppdaterad: 24 juli 2013

Recensionen har lästs 4260 gånger av 2499 personer, sedan den 23 juli 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * * och en halv    7,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - FYRA - ÅTTA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern