Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Paris, Texas
(Paris, Texas)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sandrew Metronome Distribution för recensionsexemplaret
Sök efter Paris, Texas på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 21 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike/Storbritannien/Tyskland, 1984
Produktionsbolag: Road Movies Filmproduktion & Argos Films, i samarbete med Westdeutscher Rundfunk (WDR), Channel 4 Television & Pro-ject Filmproduktion
Producent: Anatole Dauman & Don Guest
Regi: Wim Wenders
Manusförfattare: Sam Shepard & L.M. Kit Carson
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Travis - Harry Dean Stanton Hunter - Hunter Carson
Walt - Dean Stockwell Jane - Nastassja Kinski
Anne - Aurore Clément Slater - John Lurie

Den tyska regissören och manusförfattaren Wim Wenders har varit aktiv i filmbranschen sedan 1970, och har vunnit ett flertal filmer genom åren. Många av hans filmer har varit tyskspråkiga, men han har också gjort ett flertal filmer på engelska; ovanligt för tyska filmmakare. Ett av de första exemplen var Paris, Texas från 1984, som vann Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Denna tysk-franska samproduktion har nyligen släppts på nytt på DVD i Sverige. Vid filmens inledning har den medelåldriga mannen Travis varit försvunnen i fyra år, när han upptäcks avsvimmad på en bar. Läkarna kontaktar hans bror Walt, som blir minst sagt chockad av beskedet. Walt och hans fru Anne har under tiden som gått tagit hand om Travis son Hunter, efter att både Travis och hans fru Jane försvunnit spårlöst. Walt reser till Texas för att hämta hem honom, men Travis pratar inte alls längre, så Walt får inte många svar på hans många frågor om var Travis har hållit hus all denna tid...

Wim Wenders har aldrig tillhört någon av mina favoritregissörer, och det är ett obestridligt faktum att många 1980-talsfilmer inte klarat tidens tand alltför väl. Den här filmen har jag dock aldrig sett förut, och jag måste medge att jag knappt hört talats om den. Men när jag satte mig ner för att se Paris, Texas för första gången insåg jag snabbt att det faktiskt är en riktigt bra film, som håller väl än idag. Det är en intressant och berörande historia, som väcker tittarnas intresse vid ett snabbt skede och aldrig släpper taget. I grund och botten är det en ganska tunn historia, men det har lagts upp på ett smart och relativt originellt sätt, och därför blir det aldrig tråkigt. Filmen förblir engagerande från början till slut, trots att själva grundstoryn egentligen inte är vare sig originellt eller märkvärdigt. Det ganska tunga ämnet lättas upp av en hel del humor, och därför har det blivit en någorlunda lättsam film. Många av scenerna lämnar inget bestående intryck hos mig, men trots allt finns vissa nyckelscener där jag inte kunde hålla tårarna borta. Allting är upplagt på ett lyckat sätt, där vi inledningsvis inte förstår så mycket och där det inte är förrän i slutet som vi får svar på de flesta av våra obesvarade frågor. Det här är en mycket långsam och lågmäld film, som har en närmast meditativ och filosofisk stil. Allting går framåt i sakta mak, och det är huvudsakligen en dialogdriven film. Rent handlingsmässigt händer det inte mycket, utan istället är det dialogen och karaktärerna som står i centrum. Dialogen är överlag riktigt trovärdig, och det märks att mycket tid lagts på att välja alla ord med omsorg. Vad man tycker om sådana filmer varierar, och därför finns det förmodligen lika många åsikter om Paris, Texas som det finns personer som sett den. Men fastän jag vidhåller att det är en riktigt bra film, så kan jag inte helt sålla mig till den ganska stora skara fanatiker som älskar filmen utöver allt på jorden. Trots allt är filmen lite väl seg, och det hade inte skadat att gå lite mer in på djupet. Jag störde mig över vissa logiska luckor och märkliga detaljer, och vissa frågor får vi aldrig några egentliga svar på. Jag är heller inte helt förtjust i slutet, som lämnar lite för många lösa trådar för sitt eget bästa.

En del av dialogen är heller inte helt trovärdig, och framförallt finns ett par utdragna monologer som känns lite väl konstlade och där det är ganska uppenbart att avsikten varit att informera publiken hellre än att det verkligen passar in i handlingen. Huvudrollen Travis är inte heller en helt sympatisk rollfigur, och en del av hans beteenden kan ifrågasättas. Då filmen inte ens gör ett försök att förklara dessa, så förtar det en liten del av helhetsintrycket. Men framförallt är filmen väldigt lång - 2 timmar 20 minuter är väldigt mycket för en film med en så tunn story, och om man inte är riktigt utvilad så kan man ha svårt att hålla sig vaken. Visserligen passar den meditativa och långsamma stämningen utmärkt i en film som denna, men det borde finnas någon gyllene medelväg. Det finns trots allt ett flertal scener som inte tillför något, och som hade kunnat kortas ner eller helt tas bort. Därför hade filmen definitivt vunnit på att kortas ner lite, och mer än två timmar hade inte behövts för denna handling. Men det finns också mycket jag uppskattar hos Paris, Texas. Fotot är storslaget, och vi erbjuds många vackra vyer över det karga landskapet i Texas. Det är utan tvekan en upplevelse, även om man ibland kan tycka att landskapet ser lite väl stiliserat och näst intill konstgjort ut. Filmen har ett effektivt och ganska originellt bildspråk, och bakgrundsmusiken är stämningsfull om än enkel. Skådespelarinsatserna är utmärkta, och både Harry Dean Stanton och i synnerhet då 8-åriga Hunter Carson är utmärkta som Travis och Hunter. I synnerhet den sistnämnda är ett riktigt fynd, och det är tråkigt att han aldrig fick särskilt många fler filmroller. Även Nastassja Kinski och Aurore Clément är mycket bra, även om den sistnämnda inte får så jättemycket att arbeta med i manuset. Nastassja är visserligen bara med i några få scener, men gör ett mycket starkt och oförglömligt intryck i dessa. Kort sagt är det visuellt och tekniskt en närmast fulländad film, och de flesta svaga sidor finns i manuset. Paris, Texas hade vunnit på ett mer finslipat manus, och gärna även en lite kortare speltid. Jag tror också att filmen sannolikt upplevdes bättre 1984 än den gör idag, och det finns filmer från 1980-talet som klarat tidens tand bättre än denna. Men det är och förblir en riktigt bra film, som kan rekommenderas för de allra flesta men där det är mer tveksamt om den håller att ses om. Men till en stark sjua räcker det i alla fall, och det är utan tvekan en intressant och berörande film.

DVD-utgåvan av Paris, Texas erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,85:1, och ljudet finns i både Dolby Digital 5.1, DTS och vanlig stereo. Bildkvaliteten är förvånansvärt bra för sin ålder, och det syns att mycket tid lagts på restaurering av bilden. Någon perfekt bild är det visserligen inte, men det är förvånansvärt få repor och bildstörningar med hänsyn till åldern. Ljudkvaliteten är bra, men utan att utmärkta sig. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. När man valt språk visas varningstexter på valt språk följt av en trailer. Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är engelskspråkig men stilren. Det enda extramaterial som finns är ett kommentatorspår med regissören Wim Wenders. Det är ganska intressant, och Wim tar upp en del intressant och matnyttig information. Men samtidigt märks det att han inte riktigt har tillräckligt att säga för att fylla upp en hel film, och hans ganska monotona och stela röst gör det också ganska tröttsamt att lyssna på. Det är också närmast oundvikligt att kommentatorspår med en enda person har en tendens att låta lite egocentriska, och kommentatorspåret hade definitivt blivit bättre om Wim haft någon annan att prata med under tidens gång; exempelvis manusförfattaren eller någon av producenterna. Där tar det roliga slut, men vid en så pass gammal film som 1984 så tycker jag att man trots allt får vara relativt nöjd med extramaterialet. Tyvärr finns dock ingen textning till kommentatorspåret.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 augusti 2009
Senast uppdaterad: 5 augusti 2009

Recensionen har lästs 3769 gånger av 2125 personer, sedan den 5 augusti 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - ÅTTA - NOLLA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern