Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Berättelsen om Pi
(Life of Pi)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Berättelsen om Pi på CDON
   ANNONS
Drama / Äventyr / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 7 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA/Indien/Kina, 2012
Produktionsbolag: Fox 2000 Pictures, Haishang Films & Rhythm and Hues
Producent: Ang Lee, Gil Netter & David Womark
Regi: Ang Lee
Manusförfattare: David Magee, baserat på en roman av Yann Martel
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Pi som vuxen - Irrfan Khan Journalisten - Rafe Spall
Pi som tonåring - Suraj Sharma Anandi - Shravanthi Sainath
Gita (Pis mamma) - Tabassum Hashmi Santosh (Pis pappa) - Adil Hussain
Kocken - Gérard Depardieu Sjömannen - Jian-wei Huang
Ravi (Pis bror) - Vibish Sivakumar Pi som 11-åring - Ayush Tandon
Klicka här för komplett rollista!

I vuxen ålder får indiska Pi besök av en journalist, då han hört att Pi har en ofattbar historia att berätta från sin uppväxttid. Därför börjar Pi att berätta sin osannolika historia. Pi döptes egentligen till Piscine efter en fransk simbassäng, men han ändrade namnet till det kortare Pi efter att han blivit leds på att alla i skolan kallat honom för "Pissing" (=kissa). Han växer upp och blir intresserad av alla religioner. Hans familj äger en djurpark hemma i Indien, men när Pi blivit 16 bestämmer sig hans familj för att emmigrera till Kanada. De tar med sig alla sina älskade djur på fartyget till Kanada, men på vägen dit blåser det upp till storm och skeppet kapsejsar. Hans föräldrar dör, och Pi blir ensam kvar på livbåten. Eller åtminmstone nästan ensam - på livbåten finns också en zebra, en apa, en hyena och inte minst den livsfarliga bengaliska tigern Richard Parker...

Ang Lee är utan tvekan en talangfull regissör, som har regisserat ett flertal riktigt bra filmer. Berättelsen om Pi är sannolikt en av hans mest originella filmer, men tillhör samtidigt inte någon av de bättre. Grundstoryn är originell och intressant, och grundpremissen är både fantasifull och genomarbetad. Det är fascinerande, charmigt och engagerande. Stämningen är närmast makalös, och det är både lågmält och finstämt. Filmen erbjuder en atmosfär och stämning som är få filmer förunnat, och det är en oerhört vacker och närmast poetisk film. Det förhöjer helhetsintrycket på detta visuella mästerverk.

Men om stämningen är på topp kan detsamma tyvärr inte sägas om storyn och manuset, som visserligen är intressant men också väldigt tunt. För merparten av filmens dryga två timmar utspelas trots allt ombord på en livbåt med Pi som enda människa i "sällskap" med en eller flera djur, varav den mest påtagliga är en farlig tiger. Mycket mer än så händer inte, utan tyvärr känns det lite för tunt och repetitivt. Pi försöker att fånga fisk för att mata tigern, hoppar i vattnet för att undvika att bli uppäten av tigern, tar sig upp i båten på nytt och börjar om från början igen. Mycket mer än så blir det faktiskt inte, och även om det är oerhört vackert och stämningsfullt så blir det lite för tunt för att bygga upp en hel film på.

Filmens inledande berättelse om Pis barndom och uppväxt är absolut intressant, och likaså händelserna som leder fram till skeppsbrottet. Det är fascinerande och småroligt, och jag uppskattar också ramberättelsen där den vuxna Pi pratar med journalisten i nutid. Dialogen är mycket bra och genomtänkt, och det finns verkligen mycket att uppskatta hos Berättelsen om Pi. Men att få tillbringa runt en och en halv timme ombord på en livbåt med en människa och en tiger, utan att det egentligen händer speciellt mycket, blir lite för händelsefattigt och bitvis rentav tråkigt. Om filmen kunnat kortas ner med närmare en halvtimme skulle helhetsintrycket ha blivit mycket bättre, för som det är nu är det visserligen vackert och stämningsfullt men till syvende och sist även ganska tomt.

Fotot dock förstklassigt, och filmen erbjuder ett originellt och makalöst bildspråk. Varenda bildruta är som ett konstverk, och det märks att mycket energi lagts på alla detaljer. Specialeffekterna är också utmärkta, och att tigern till allra största delen är datoranimerad märker man inte av alls. Här går det inte ens att se när det är specialeffekter och när det är filmat på riktigt, och det är precis så det ska vara.

Jag såg filmen i 3D-version, och jag blev tyvärr inte alltför imponerad av 3D-effekterna. Det finns en hyfsad djupkänsla vid många av scenerna, i synnerhet de ombord på båten, och vid några få tillfällen färekommer häftiga 3D-effekter. Men mycket mer än så blir det heller inte, och att ha på sig de ganska tunga 3D-glasögonen i dryga två timmar är inte så jätteroligt. Dessutom blir bilden ibland lite för mörk med 3D-glasögonen på. I det här fallet lutar jag nog åt att nackdelarna med 3D överväger fördelarna, och det blir förmodligen minst lika njutbart att se filmen i vanlig hederlig 2D.

Skådespelarinsatserna är bra, och Irrfan Khan är bra i huvudrollen som den vuxna Pi och Suraj Sharma är ännu bättre som den yngre Pi. Även i övrigt är det bra skådisar, men de flesta andra får inte mycket att arbeta med då två tredjedelar av filmen bara innehåller just Pi som den enda människan i bild.

Berättelsen om Pi är en oerhört vacker, välgjord och stämningsfull film; men tyvärr också en ganska tunn och händelsefattig film. Det är djupt och tänkvärt, men i slutändan alldeles för tomt för att man ska känna sig riktigt nöjd. Jag önskar verkligen att jag kunde älska filmen, men tyvärr kunde jag inte det då det helt enkelt händer för lite. Men det makalösa fotot och den fantastiska stämningen gör ändå filmen fullt sevärd, och gör att det är värt att ge den en chans. Kanske kommer ni att uppskatta den mer än mig, kanske mindre. Det enda jag kan konstatera med säkerhet är att ingen lär glömma Berättelsen om Pi på mycket länge. Mitt betyg stannar till sist på en stark sexa, och även om det långt ifrån är dåligt så är det beklagligt då filmens ovanliga premiss gjort att den hade haft alla chanser att bli ett mästerverk.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 28 december 2012
Senast uppdaterad: 29 december 2012

Recensionen har lästs 5497 gånger av 3486 personer, sedan den 28 december 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - FEMMA - ETTA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern