Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Unga Astrid
(Unga Astrid)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Unga Astrid på CDON
Drama / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 3 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Sverige/Danmark/Tyskland, 2018
Produktionsbolag: Nordisk Film, i samarbete med Avanti Film, DCM Productions & Film i Väst
Producent: Anna Anthony, Maria Dahlin & Lars Lindström
Regi: Pernille Fischer Christensen
Manusförfattare: Pernille Fischer Christensen & Kim Fupz Aakeson
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Astrid - Alba August Reinhold Blomberg - Henrik Rafaelsen
Hanna (Astrids mamma) - Maria Bonnevie Samuel (Astrids pappa) - Magnus Krepper
Marie - Trine Dyrholm Lasse - Isak Lydik Radion / Marius Damslev
Stina - Tuva Berglund / Ingrid Ericson Gunnar - Willy Ramnek Petri
Sture - Björn Gustafsson Ingegerd - Alice Stenberg / Saga Wetterqvist
Saga - Liv LeMoyne Olivia - Maria Alm Norell
Berta - Mira Mitchell Madicken - Sofia Karemyr
Läkaren - Eric Ericson Astrid som gammal - Maria Fahl Vikander

Året är 1923, och den 16-åriga Astrid Ericsson (som sedermera kom att bli Astrid Lindgren) växer upp med en djupt religiös familj i Vimmerby i Småland, och stör sig på att hon behandlas annorlunda än hennes manliga syskon. Därför blir hon tacksam när hon får komma ut ur huset lite, då hon blir erbjuden en obetald volontärtjänst på Vimmerby Tidning hos chefredaktören Reinhold Blomberg. Det dröjer inte länge innan hon får göra allt från att korrekturläsa till att skriva artiklar i tidningen. Men allt förändras när hon en kort tid senare inleder ett förhållande med den gifta Reinhold, och blir gravid...

Om man i likhet med undertecknad aldrig varit alltför insatt i Astrid Lindgrens privatliv, men desto mer insatt i hennes böcker, så är det absolut intressant att få lära känna henne lite bättre. Jag misstänker att jag inte är ensam om det, och därigenom är Unga Astrid en välkommen film. Det är också en mycket bra film, som är välgjord och lyckad på ett sätt som förhållandevis få svenska filmer lyckats med genom åren. Det är ett engagerande och berörande drama, som är underhållande samtidigt som det också är starkt och tänkvärt. Ingen lämnas oberörd, och vid åtminstone några tillfällen är det omöjligt att hålla tårarna borta. Samtidigt finns det tillräckligt många ljusglimtar, så att det aldrig blir becksvart eller för dystert.

Det är också mycket stämningsfullt och finstämt, och jag uppskattar den utmärkta atmosfären. Det är också charmigt, mysigt och med en gnutta humor för att lätta upp stämningen. Dessutom lyckas filmen att bibehålla rätt tidskänsla på ett ypperligt sätt. Vi får en ganska god inblick i Astrids yngre år, och även fast filmen begränsas till bara några år, så är det år som varit viktiga och som i mångt och mycket lär ha format hennes liv. Därigenom har det också blivit en tänkvärd och minnesvärd film, som man funderar över långt efter att eftertexterna rullat färdigt.

Såvitt jag kan bedöma håller sig filmen också ganska väl till vad som hände i verkligheten, utan några nämnvärda avvikelser. Givetvis kan ingen veta hur Astrid tänkt och känt i de här situationerna, och då de allra flesta som filmen handlar om sedan länge är bortgångna är det förstås ingen idag som kan veta exakt hur Astrids privatliv såg ut eller hur hon kände kring det här. Det är antagligen därför som filmen är noga med att poängtera att den bara är "inspirerad av" Astrid Lindgrens liv, och det är förstås oundvikligt att det måste till en del spekulationer. Men inget fel med det, och detsamma gäller väl ärligt talat de allra flesta biografier. Hursomhelst finns det i alla fall ingen anledning att tro att särskilt mycket i filmen är påhittat, utan man kan nog på goda grunder anta att även många av de privata detaljerna stämmer ganska väl med vad som faktiskt hände.

Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman har som bekant varit väldigt högljudd i press om att hon inte varit nöjd med filmen eller ens att skildra det här ämnet på film, men det tycker jag är att göra en höna av en fjäder. Trots allt skildras Astrid i filmen mycket finkänsligt och med respekt, och jag tycker inte att någonting är respektlöst eller olämpligt. Tvärtemot är det lätt att förstå hur Astrid tänkte och kände, och i stort sett inget av det vi får se i filmen kan man belasta henne för - tvärtom kan vi nog anta att väldigt många skulle bete sig likadant i hennes situation och utifrån den aktuella tidsperioden. I stort sett allt som tas upp är också allmänt känt sedan tidigare, och filmen skildrar i stort sett inget som inte redan går att läsa sig till.

Så varför Astrids dotter klagat så mycket är ett mysterium, och utifrån de märkliga uttalanden som gjorts kan man med all rätt fråga sig om hon överhuvudtaget sett filmen. Då skildras ärligt talat Astrids föräldrar Samuel och Hanna i betydligt mer negativ dager, men huruvida det är rättvist eller inte kan i alla fall inte undertecknad bedöma. Deras liv är trots allt inte alls lika väldokumenterade som Astrids, och det är väl tveksamt hur många som är i livet idag som ens har träffat någon av dem (då båda två gick bort under 1960-talet). Deras beteende känns hursomhelst tyvärr inte orealistiskt utifrån tidsperioden och omständigheterna, men icke desto mindre hade jag gärna sett att de kunnat skildras med lite fler nyanser. Som det är nu upplevs de något stereotypa, och detsamma gäller även Reinhold Blomberg - återigen kanske rättvist, kanske inte.

Jag känner mig också lite tveksam till berättartekniken att vid några tillfällen låta lugna scener få ackompanjeras av barnröster som läser upp hyllningsbrev till författaren många decennier senare - alla känner säkerligen redan till hur uppskattade Astrids senare böcker kommit att bli, och dessa upplästa brev känns övertydliga då man inte direkt behöver vara ett geni för att lista ut kopplingen mellan Astrids egna upplevelser och det som senare kom att skildras i hennes böcker. Det känns alltså ganska poänglöst, och upplevs en smula störande. I början och slutet får vi se Astrid som gammal, och det tillsammans med de upplästa breven fungerar bra som inramning. Men det borde med fördel ha begränsats till enbart början och slutet, istället för att även läggas in som "berättarröst" även under dåtida scener som med enkelhet redan talar för sig själva. Dessbättre rör det sig dock bara om 3 - 4 tillfällen under filmen, och därför påverkar det inte helhetsintrycket i någon alltför hög grad.

Fotot är utmärkt, och filmen erbjuder många vackra vyer inspelade i Boden och Tyskland. Bildspråket är måhända inte speciellt originellt, men icke desto mindre vackert och effektivt. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra. Framförallt är Alba August fullkomligt lysande i huvudrollen som Astrid, och hon spelar starkt och övertygande in i minsta detalj. I hennes agerande finns inte minsta lilla felsteg eller konstlade manér, och hon övertygar på ett sätt som få svenska skådespelare lyckas med. Magnus Krepper och framförallt Maria Bonnevie är bra som hennes föräldrar, men i synnerhet den förstnämnda känns ibland något opersonlig varför jag blev ännu mer imponerad över Marias insats. Norska Henrik Rafaelsen lyckas inte helt att väcka liv i den ganska stereotypt skildrade Reinhold Blomberg. Han gör ändå helt okej ifrån sig, men en del av nyanserna blir lidande - möjligtvis kanske det beror på att Henrik trots allt talar ett annat språk än sitt modersmål, och därför kanske måste fokusera mer på språket än på skådespelet. Trine Dyrholm är som vanligt mycket bra i en liten men viktig biroll som Marie.

Unga Astrid är en riktigt bra och välgjord film, som är både välspelad, underhållande och berörande. Det är starkt och trovärdigt, och såvitt jag kan bedöma håller sig filmen ganska väl till vad som hände i verkligheten. Även om det skulle finnas avvikelser (vilket det, som med alla biografier, säkerligen gör), så har Astrid som person skildrats med respekt och finkänslighet, och det uppskattar jag. Det är vackert, stämningsfullt och engagerande, och det är både charmigt och mysigt. Det är beklagligt att vissa biroller blivit något stereotypa, men förutom det är det ett mycket välgjort drama.

Jag hade gärna velat veta mer om vad som hände i Astrids liv efter de år som filmen skildrar - trots allt slutar filmen runt 1930, och då kommer det fortfarande dröja 15 år innan hon slår igenom som författare. Självklart hade man inte gärna kunnat förlänga filmen nämnvärt, men det borde inte vara för mycket begärt att åtminstone återberätta det viktigaste av de kommande åren som en epilog; exempelvis i form av textskyltar, som ju annars är så vanligt förekommande. Icke desto mindre är Unga Astrid dock en mycket bra film, som är väl värd att se för de allra flesta. Den håller även att ses om, varför en svag åtta blir det givna betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 september 2018
Senast uppdaterad: 27 januari 2020

Recensionen har lästs 2501 gånger av 1480 personer, sedan den 13 september 2018

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - SJUA - TVÅA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern